Umělecké řezbářství - Homepage

Broušení ostří

Jak na to / návod

NÁVOD NA OSTŘENÍ

OSTŘENÍ ŘEZBÁŘSKÝCH NÁSTROJŮ

     

NÁVOD NA OSTŘENÍ ŘEZBÁŘSKÝCH DLÁT, RYDEL A NOŽŮ

1) Ostření:

Řezbářská dláta a rydla mají vybroušen úhel břitu β na 24 (±1)o - obr. 1          

obr. 1

Broušením na obvodu kotouče ( obr. 4 ) vzniká na hřbetu ostří žlábek ( obr. 1 ), který usnadňuje doostření a obtahování ( broušení do duta ).

obr. 4

V případě opotřebení ostří dlouhodobým používáním ( obr. 2 ), nebo jeho poškozením,

obr. 2

přebrousíme čelo nástroje ( plochu bez zkosení ) elastickým kotoučem o zrnitosti 120 a hřbet nástroje kotoučem s keramickým pojivem o zrnitosti 80. Když se na břitu začne tvořit jehla ( obr. 3 ), ostření ukončíme. Při broušení nástroj chladíme ve vodě.

obr. 3

2) Obtažení ostří:

Nejdříve na diamantové brusné desce ( obj. č. 8955 01 ), kterou navlhčíme speciálním honovacím olejem ( obj. č. 8959 00 ), kruhovými pohyby ( obr. 5 )

obr. 5

vytvoříme na hřbetu nástroje fazetku širokou asi 1 mm ( obr. 1 ) vpravo. Obtahování ukončíme po odpadnutí jehly vzniklé při ostření.

Pokračujeme na brusném kamenu "Originál Arkansas" ( obj. č. 8956 00 ) stejným způsobem. Tím odstraníme poslední drobné nerovnosti.

Obtažení ostří dokončíme zelenou leštící pastou č. 2. Pastu naneseme na tvrdý plstěný kotouč a nástroj obtáhneme z obou stran. Pro dláta nebo rydla úhlová a pro úzké profily použijeme kotouč kožený, který vytvarujeme dle profilunástroje a naneseme na něj pastu ( obr. 6 ). Při obtahování nesmíme poškodit tvar ostří!!!!

obr. 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Žádné komentáře